Analysis of Using Basic Material and Process on Organoleptic Result of Tempe Chips in Ngantru Trenggalek

  • Siti Nur Nasruah Al Annas Dinas Kesehatan Kabupaten Trenggalek
  • Indasah Indasah STIKes Surya Mitra Husada
  • Amarin Yudhana STIKes Surya Mitra Husada
  • Muhammad Ali Sodik STIKes Surya Mitra Husada
Keywords: processing, organolaptic

Abstract

Quality and food safety can not only be guaranteed by the results of the test on the final product in the laboratory, but the use of basic materials and good processing also determine the quality and acceptance of the product. The purpose of this study was to know the influence of using basic material and process on organoleptic result of tempe chips in Ngantru, Trenggalek. The design of this study was observational with cross sectional approach. The population were the producers of tempe chips in Ngantru, Trenggalek as many as 70 producers, with simple random sampling technique obtained 60 respondents. Independent variables were the use of basic materials and processing while the dependent variable was the organoleptic result. The instrument used is the observation sheet, the result is analyzed by ordinal regression test at α = 0,05. The result of this research shows that most of respondent use basic material in enough category, that is 38 respondent (63,3%), most of respondent use basic material in enough category, that is 34 respondent (56,7%) and most of organoleptic test result in category enough, as many as 31 respondents (51.7%). The result of analysis obtained by p-value = 0,006 <α = 0,05 so h0 rejected and h1 accepted which mean there is influence of using basic material and process on organoleptic result of tempe chips in Ngantru, Trenggalek. The results showed the influence of the use of basic materials and processing with organoleptic results of tempe chips. This is due to the selection of materials and processing that meet the high standards are able to produce tempe chips with good flavor.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ahmadi 2014. Tingkat Pengetahuan dan Praktik Penjamah Makanan Tentang Hygiene dan Sanitasi Makanan pada Warung Makan di Tembalang Kota Semarang Tahun 2008. Jurnal Promosi Kesehatan Indonesia, 2009, Vol 4 1.


BPOM, 2012. Panduan Pengolahan Pangan Yang Baik Bagi Industri Rumah Tangga. Jakarta: Deputi Bidang Pengawasan Keamanan Pangan dan Bahan Berbahaya. Direktotat Surveilan dan Penyuluhan Keamanan Pangan.

Cahyaningsih 2009. Analisis & Aspek Kesehatan Bahan Tambahan Pangan. Jakarta: Bumi Aksara.

Depkes RI. 2011. Prinsip Hygiene dan Sanitasi Makanan. Jakarta: Departemen Kesehatan Republik Indonesia.

Dinkes Trenggalek, 2013. Profil Kesehatan Kabupaten Trenggalek 2013. Trenggalek: Dinas Kesehatan.

Ermayani D. 2014. Hubungan antara kondisi sanitasi dan praktik penjamah makanan dengan kadungan Escherichia coli pada nasi pecel di Kelurahan Sumorboto dan Tembalang Semarang. Semarang: Jurnal Universitas Diponegoro

Handayani B.R. & Werdiningsih, W., 2015. Kondisi Sanitasi dan Keracunan Makanan Tradisional. Jurnal Agroteksos, 202.

Hidayat 2012. Riset Keperawatan dan Teknik Penulisan Ilmiah. Jakarta: Salemba Medika:

Indarwati, Ratna Bayu. 2013. Pengaruh Bahan Baku Terhadap Kualitas Produk Krupuk Karak di Industri Rumah Tangga Desa Denggungan Banyudono Boyolali. Surakarta: Jurnal FKIP UMS

Kurniadi, Anwar. 2013. Manajemen Keperawatan dan Prospektifnya: Teori dan. Aplikasi. Jakarta: Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.

Kusmayadi. 2008. Cara Memilih dan Mengolah Makanan Untuk Perbaikan Gizi Masyarakat. Jakarta: Balai Besar Departemen Pertanian.

Kusumaningsih, A. 2015. Proses Praproduksi Sebagai Faktor Penting dalam Menghasilkan Produk Ternak yang Aman Untuk Manusia. Jurnal Litbang Pertanian. 241

Moehyi, S., 2009. Ilmu Gizi 2 Penanggulangan Gizi Buruk. Jakarta: Papas Sinar Sinanti.

Nofrianti, R. 2013. Metode Freeze Drying Bikin Keripik Makin Crunchy. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan Vol.2 No. 1

Nursalam. 2008. Konsep dan Penerapan Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan. Edisi 2. Jakarta: Salemba Medika.

Nursalam. 2013. Metodologi Penelitian Ilmu Keperawatan : Pendekatan Praktis. Edisi 3. Jakarta: Salemba Medika.

Pinontoan, O. 2015. Hubungan Personal Higiene dan Fasilitas Sanitasi dengan Kontaminasi Escherichia Coli Pada Makanan di Rumah Makan Padang Kota Manado Dan Kota Bitung. Jurnal Kesehatan Masyarakat 52:210-220

Riyan Nigsih. 2014. Penyuluhan Hygiene Sanitasi Makanan Dan Minuman, Serta Kualitas Makanan Yang Dijajakan Pedagang Di Lingkungan Sdn Kota Samarinda. Jurnal KEMAS Vol 10, No 1 (2014)

Sitepu, Eka Lestari. 2015. Analisis Personal Hygiene Pada Penjual Makanan Tradisional Gado-Gado Di Kelurahan Pisangan, Cempaka Putih Dan Cirendeu Ciputat Timur. Jakarta: Jurnal FKIK UIN Syarif Hidayatullah.

Siyoto, S., & Sodik, M. A. (2015). Dasar Metodologi Penelitian. Yogyakarta: Literasi Media Publishing

Sodik, M. (2015). The “Kimcil” Phenomenon: Sexual Knowledge and Safe Sex Behaviour among Adolescents in Kediri. The 1st Joint International Conference. Retrieved from http://proceeding.tenjic.org/index.php/1JIC/article/view/2

Sodik, M. A. (2014). Sikap Pencegahan Aborsi Ditinjau Dari Pengetahuan Tentang Bahaya Dan Resiko Kesehatan. Strada Jurnal Kesehatan http://publikasi. stikesstrada. ac. i d/wpcontent/uploads/2015/02/9-SIKAP-SIKAPPENCEGAHAN-ABORSI. pdf.

Sodik, M. A., & Nzilibili, S. M. M. (2017). The Role Of Health Promotion And Family Support With Attitude Of Couples Childbearing Age In Following Family Planning Program In Health. Journal of Global Research in Public Health, 2(2), 82-89.

Sodik, M. A., Suprapto, S. I., & Pangesti, D. (2013). FAKTOR-FAKTOR YANG BERHUBUNGAN DENGAN PELAKSANAAN PELAYANAN PRIMA PEGAWAI DI RSUI ORPEHA TULUNGAGUNG. STRADA Jurnal Ilmiah Kesehatan, 2(1).

Sodik, M. A.,(2016). Leprosy Patients in public perception: A qualitative study of patient confidence (dis) in the Community. Journal of Global Research in Public Health, 2(1), 82-89.

Sugiyono. 2008. Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung: Alfabeta

Susanna, Dewi dan Budi ghhhHartono. 2013. Pemantauan Kualitas Makanan Ketoprak dan Gado-Gado di Lingkungan Kampus UI Depok Melalui Pemeriksaan Bakteriologis. Makara Seri Kesehatan

Thaheer, H. 2015. Sistem Manajemen HACCP. Jakarta: Bumi Aksara.

Wahyuni, M. A. M. 2008. Teknologi Pengolahan Pangan Nabati Tepat Guna. Jakarta: Akademi Pressindo
Published
2018-04-26
Section
Articles